fredag 24 juli 2009

Undervisning av GP rörande utvidgat förverkande!

Som Twingly-blogglänkade inlägg postade Payback följande skrift rörande så kallat utvidgat förverkande. Artiklarna ifråga var: "Åtalad kan förlora klockan" http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=139&a=507747 och "Ny gänglag används sällan" http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=113&a=507746 och "Barbro Jönsson föreslår omvänd bevisbörda" http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=113&a=507942 samt "Ledare 26/7: Orätt fånget,lätt förgånget" http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=122&a=507991

Att GP inte har satt sig in i den väldigt komplicerade lagstiftningen kring utvidgat förverkande synes alldeles uppenbart efter att ha tagit del av ovanstående artiklar. Denna lag som refereras till har många rättsglidande och långt demokratiöverskridande inslag som inte framkommer i artiklarna. Jag skall här bara citera några enstaka stycken ur Nättidningen Paybacks artikel ifrågan: "Vid utvidgat förverkande ska det inte krävas att det är ställt utom rimligt tvivel att den egendom som yrkas förverkad utgör utbyte av brottslig verksamhet. Istället ska det vara tillräckligt att detta framstår som klart mera sannolikt än att så inte är fallet."

Vidare: "För att utvidgat förverkande ska komma ifråga krävs ett samband mellan egendomen som förverkandet avser och ”viss brottslig verksamhet.” Det innebär dock inte att en enskild person behöver göras juridiskt ansvarig för den brottsliga verksamheten. Det skall nämligen inte ställas krav på att det som förverkas ens härrör från den dömdes egen kriminella verksamhet, från verksamhet den dömde varit delaktig i eller överhuvudtaget haft någon som helst kännedom om."

"Jag vill bara till eftertanke delge er vad JK anför angående egendomsöverföring till närstående eller juridiska personer som anhöriga har kontroll över genom arv, gåva, testamente eller liknande”..beakta att det rör sig om ett förverkande av egendom som inte kan kopplas till ett konkret brott och att det kan röra sig om egendom som härrör från brott som inte ens kan kopplas till den dömde. Den föreslagna ordningen skulle i praktiken innebära att om X döms för grovt narkotikabrott så kan egendomen som tillhör hans svåger förverkas om den med stor sannolikhet härrör från en okänd persons brottsliga verksamhet.”

Detta är bara några exempel på en akt där det med all tydlighet framgår att rättstaten Sverige håller på att få ge vika för det allt övergripande syftet att komma åt de grupper den svenska polisen definierat såsom kriminella. Jag kan bara rekommendera alla att ta del av Nättidningen Paybacks genomgång av denna lagstiftning och samtidigt ställa er frågorna om det är ett sådant här samhälle, med den här typen av lagstiftning jag vill leva i? Klicka på länken och läs: http://www.payback.name/#förverkande

Peter Schjerva för ABATE Sverige och Nättidningen Payback

2 kommentarer:

  1. I framtiden kommer det vara de laglydiga som får sitta inlåsta medan de kriminella kommer åtnjuta alla de friheter de laglydiga idag avsagt sig för att utrota de kriminella.

    when privacy is criminalized only criminals will have privacy.

    SvaraRadera
  2. Härligt. Ännu en idiotlag för myndigheter att missbruka.

    Inte nog med att allt du gör övervakas och helt utan brottsmisstanke, snart kan du även få allt du äger och har SNOTT av diverse myndigheter... Hur fan skulle sån här utveckling kunna leda till annat än nån sorts halvdiktatur?

    SvaraRadera