fredag 4 september 2009

Om Sverigemodellen och Sverigemöten!

Som en kommentar till artiklarna: "Stor MC-träff i Björkvik i helgen" http://www.sn.se/nyheter/nykoping/1.466950 och "Mc-fest med anknytning till Hells Angels i Björkvik" http://kkuriren.se/nyheter/katrineholm/1.466981
kommenterar Payback med följande:

Sverigemodellen är ett gammalt verktyg för att styra upp en okontrollerad nyetablering av klubbar. Ett instrument för att initialt ta bort oseriösa klubbar som vill ingå i gemenskapen av fel orsaker. Modellen har också bland annat som uppgift att granska nya klubbars märken för att undvika framtida konflikter. Den har stadgat krav på att en ny klubb skall bära frontmärken under 1 år, äga en klubblokal samt ha ett minimum av 5 st medlemmar som åker hoj.

Vad gäller utsagan att modellen skulle vara styrd av Hells Angels är detta djupt felaktigt. Hells Angels ingår såsom en klubb, bland de flesta andra, i denna modellen. Tilläggas bör här att de flesta av landets ryggmärkesklubbar är anslutna till Sverigemodellen varför den näppeligen kan användas som ett verktyg att misstänkliggöra enskilda klubbar om inte Rikskriminalpolisen och landets övriga Polismyndigheter är beredd att förklara "alla" landets mc-klubbar för kriminella!?

Som helhet är Sverigemodellen således ett initiativ som polis och allmänhet borde välkomna med öppna famnar istället för att som här misstänkliggöra då den styr upp kulturen, motverkar konflikter samt redan initialt reglerar bort oseriösa klubbar.Misstänkliggörandet av Sverigemodellen är istället ett typexempel på den desinformation som polisen oemotsagt fått sprida i årtionden kring mc-kulturen och dess drivkrafter och mekanismer.

Till sist bör ju varje tänkande människa ställa sig frågan: Vem tror ni bäst vet hur Sverigemodellen fungerar och styrs? De medverkande mc-klubbarna eller polisen? Svaret torde ju vara självklart - de inom kulturen levande och inte de som utifrån betraktar densamma! Därför bör ju också självklart tolkningsrätten av bikervärldens symboler och drivkrfter tillfalla bikerkulturen och inte polisen! Jag vill här citera den danske författaren Peter Höeg:"Det finns ett enda sätt att försöka förstå en annan kultur. Att leva den. Att flytta in i den, att be att få bli tåld som gäst, att lära sig språket."

Peter Schjerva för ABATE Sverige och Nättidningen Payback

8 kommentarer:

  1. vad jag har förstått så är det fritt fram för raggarklubbar att ha vad för tryck på sin väst som helst? det där med sverigemodellen är tydligen bara något som gäller mc-folket?

    SvaraRadera
  2. Klart det är HA som styr.Det är ju för f-n till Sillen i Norrköping som man skickar ansökan! Suck...scanbike är väl inte heller HA styrt? VAKNA!

    SvaraRadera
  3. Sillen vare sig bor eller är medlem i någon mc-klubb i Norrköping. Han bor långt därifrån. Han är heller inte medlem i Hells Angels. Du får ha bättre fakta i ryggen om du vill försöka misstänkliggöra mc-kulturen och dess företrädare.Scanbike ägs av en enskild individ. Det är som skillnaden mellan päronet och päronträdet. I grund och botten ganska elementärt.

    Det är nog hög tid att du själv vaknar och lägger av det tunga bagage du bär med dig i form av polisens och medias smutskastningsmaterial.

    SvaraRadera
  4. Bra att någon kastar lite ljus över det hela. Tummen upp till Payback.

    SvaraRadera
  5. Zillen i Norrköping...??? Zillen i White knights Uppsala snarare. Scanbike är för övrigt en mycket bra tidning för MCbikers och klubbar. Tummen upp för Scanbike! Tummen ner för okunskap!!

    Jeppe

    SvaraRadera
  6. Tjenare...
    Jag har bara en fråga ang. sverigemodellen..
    Det finns ju många klubbar som står utanför... eller?
    Dessa klubbar bär 2 eller 3 patch och några ha symbolen mc snett till höger om detta..
    Vad man kan läsa runt omkring på internet så ska tydligen det vara en döds synd att bära "mc" om man inte är med i sbm..
    SBM är väl ändå ett fritt val från klubbarna. det är väl inget MÅSTE?

    Tacksam om jag kunde få ett svar från någon som kan och är påläst..
    Inga kvalificerade gissningar tack..

    Tackar payback =)

    SvaraRadera
  7. Ja,det finns klubbar som står utanför och ja, det är ett fritt val och därför heller ingen "dödssynd".

    SvaraRadera
  8. Ok...

    Tackar för svaret för på forum runt om så snackas det en massa skit hela tiden..
    Men nu fick jag ett vettigt svar iaf.

    Tackar för bra läsning =)

    SvaraRadera