onsdag 2 september 2009

Pacta Sunt Servanda - Ett avtal är ett avtal!

Paybacks kommentar kring artikeln: "http://www.nt.se/norrkoping/artikel.aspx?articleid=5488571

Media hjälper alltmer polisen i deras hetsjakt på mc-klubbarna. Nu, precis som i fallet med Outbreak MC, driver en journalist på drevet och riktar det direkt mot fastighetsägarna och låter dessa känna the heat. Vem journalisten är? Petronella Uebel, precis som var fallet i förra Paybackinlägget! Ännu en liten medelmåtta som försöker göra sig en karriär genom att gå över mc-klubbarnas lik. Får mig att undra, är det ett fall av gravskändning eller likplundring vi här bevittnar?

Hej, sa Petronella (en gammal barnvisa) pressar här fastighetsägaren Lebourne Real Estate AB att bryta kontraktet med MC Norrköping. Hon frågar sig först om kommunen försöker påverka fastighetsägaren att säga upp kontraktet med mc-klubben. Kommunen svarar dock i detta fall att "det är utanför kommunens kontroll. Det är inget vi kan påverka"..."Om kommunen ska agera ska det ha hänt något eller så ska det finnas en hotbild".

Raskt hoppar hon istället på fastighetsbolaget, Lebourne Real Estate AB och frågar om uthyrningssituationen ändrats sedan mc-klubben blev hyresgäst. Nej, men hade vi visst vad vi vet nu hade vi inte skrivit något avtal.
Har ni försökt häva hyreskontraktet?
- Jag kan inte kommentera det specifika fallet, men rent generellt är hyresrätten stark för att skydda hyresgästen. Så länge en hyresgäst inte skapar oordning är det svårt att agera.
Flera myndigheter, polisen och länets kommuner har gått ihop för att bekämpa de kriminella mc-gängen. Vad är ert ansvar som fastighetsägare?
- Det är inte relevant. Vi behandlar allt enligt hyreslagen och jag hänvisar ytterligare frågor till hyresgästen. Jag svarar inte på fler frågor.

Fastighetsägaren agerar här med en viss integritet och uttalar att det inte kommer på fråga att häva hyresavtalet och att det inte är deras ensak att agera mot mc-klubbar. Uttalandet, att hade de visst vad de vet nu hade de inte skrivit något avtal kan betyda flera saker. Att de till exempel inte skrivit avtal om det skulle bli så stora problem med media, kommun och polis. Vem vet till exempel vilka mer påtryckningar och vilken grad av press de utsatts för?

Det intressanta i sammanhanget är dock att fastighetsägaren skjuter bort ansvaret över sina hyreasavtal och inte anser det vara relevant i frågan, inte deras sak. Är det då medias och Petronellas sak? Självklart inte!

Vi granskar va de pressetiska reglerna uttalar i sådana här fall:

1. Massmediernas roll i samhället och allmänhetens förtroende för dessa medier kräver korrekt och allsidig nyhetsförmedling.
2. Var kritisk mot nyhetskällorna. Kontrollera sakuppgifter så noggrant som omständigheterna medger, även om de tidigare har publicerats. Ge läsaren/mottagaren möjlighet att skilja mellan faktaredovisning och kommentarer.
13. Sträva efter att ge personer, som kritiseras i faktaredovisande material tillfälle att bemöta kritiken samtidigt. Sträva också efter att återge alla parters ståndpunkter. Var uppmärksam på att anmälningar av olika slag kan ha till enda syfte att skada den som blivit anmäld.
14. Tänk på att en person, misstänkt för brott, i lagens mening alltid betraktas som oskyldig om fällande dom inte föreligger. Den slutliga utgången av en skildrad rättssak bör redovisas.

Allsidighet, vara kritisk mot nyhetskällorna, efterfråga bägge sidornas syn på saken och tänka på att en person misstänkt för brott är oskyldig tills en fällande dom föreligger.
Kan då NT och Petronella sägas handla utefter dessa regler som skall vara styrande för deras verksamhet? Absolut inte. Varför?
-Bara en sida får i bägge de två sista Paybackinläggen yttra sig! Här borde polisens yttrande av kriminella mc-gäng belysts. Att detta bara är yttranden av
subjektiv karaktär som inte någonsin letts i bevis.
-Inga kritiska frågor ställs till överhuvudtaget till polisen!
- MC-klubben är dömd på förhand fast vare sig dom fällts eller åtal väckts mot dem såsom kriminell organisation. Och, utan dom är man enligt alla svenska rättsprinciper också oskyldig. Det är upp till polis och åklagare att leda en sak i bevis, väcka åtal och få någon fälld för brott. Kan, polis och åklagare inte göra så, är person såväl som mc-klubb också oskyldig!

Så, journalister, lär er de etiska reglerna som skall styra er verksamhet och lär er sedan de rättsprinciper som är fastställda och vägledande för svensk rättstillämpning. Ty först när ni bedriver verksamhet utefter dessa principer kan ni tänkas gör ert jobb, och än mer göra ett gott jobb!

Peter Schjerva för ABATE Sverige och Nättidningen Payback

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar