måndag 14 september 2009

Ännu en gång visade sig bikermonstret bara finnas i polisens sagoböcker!

Tre olika artiklar berör idag Kortegen till minnet av en omkommen mc-klubbsmedlem i Norrköping i helgen: "Från lokal MC-klubb till systemhotande brottslighet" http://www.nt.se/norrkoping/artikel.aspx?articleid=5510493 "Hells Angels hedrade dödsoffer" http://www.nt.se/norrkoping/artikel.aspx?articleid=5511019 samt "Hells Angels till fots i Folkparken" http://www.folkbladet.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=4980459

Det är andra helgen i rad som läsare skrämts upp med stora rubriker och artiklar i förväg. Förra helgen målades bikermonstret upp i samband med uppvisandet av Sverigemodellen vid mc-festen i Björkvik och att Hells Angels där skulle delta. Denna helgen handlade skräckbilden istället om en planerad kortege in memory of en omkommen mc-medlem. Även denna gången med Hells Angels i centrum av händelserna.

Bägge gångerna har också ett stort antal poliser medverkat under många övertidsbetalda övervakningstimmar. Vad blev då resultatet av dessa extraordinära polisinsatser? Under förra helgens fest med 1000 deltagare rapporterades en ynka incident. En 22-årig kvinnlig besökare, som ej var mc-klubbsmedlem, blev en smula oregerlig och bar sig lite bråkigt åt. Vid denna helgens tillställning vet polisen helt tydligt inte riktigt vad som hänt eller inte, då olika polismäns uppgifter går isär: Så här skriver NT"- Det var mängder av poliser i tjänst, men väldigt lugnt, säger Jan-Erik Fors, stationsbefäl i Norrköping.
Han konstaterar att ingen gripits i samband med den kriminella MC-klubbens tillställning". "I en bil, som enligt polisen kan kopplas till MC-gänget, hittades en yxa som låg tillgänglig för föraren". "Dessutom stoppades ett par personer som misstänktes vara narkotikapåverkade. De är nu misstänkta för ringa narkotikabrott. En person stoppades också misstänkt för rattfylleri". "En del gick efter invigningsfesten vidare till Bomullsfabriken, där en 42-årig man fick ett kraftigt slag bakifrån i huvudet när han befann sig i utomhusbaren".

I Folkbladet uttalas istället"– De skötte sig bra. Några av dem var ute på krogarna, men det var inte några problem där heller, berättar polisens stationsbefäl Gittan Gustavsson".

Vi konstaterar: Ett verktyg beslagtogs i syfte att få en person fälld för vapenbrott. Några personer är misstänkta, inte fällda alltså, för ringa narkotikabrott eller rattfylleri. Med så mycket folk inblandade båda helgerna så är det väl snarast att betraktas som rekordartat lugnt. Vilken liten pub som helst i Sverige har betydligt mycket mer problem att stävja varje lördagskväll med ett betydligt mindre antal besökare!

Vad gäller incidenten på Bomullsfabriken går uppgifterna isär vilket nog måste tyda på att någon av poliserna ljuger. Incidenten har kanske inte ens ägt rum.

Det stora antalet inkallade poliser för att med övertidsbetalning följa dessa två olika mc-arrangemang har betingat enorma kostnader för en poliskår som trots ständigt nya bidrag likväl dras med enorma underskott. Hur länge skall dessa aktioner mot mc-klubbar, som ger inga eller ringa resultat, anses befogade? När skall en journalist med huvet på skaft ställa polisen mot väggen och tvinga fram kostnaderna för dessa åtgärder och då i förlängningen kunna ställa kostnaderna mot resultatet. Hur många miljoner per ringa narkotikabrott är att bedöma som rimligt när det avser mc-klubbstrakassering?

För övrigt finner jag ett par olika saker till anmärkningsvärda i sammanhanget. MC Norrköping arrangerade en kortege till minne av en omkommen medlem. Polisen avbröt densamma under förevändning att tillstånd saknades. Detta må vara riktigt och polisen har att följa och att tillse att lagen följs. Så långt, så klart. Men, och detta är ett stort MEN! Vem är så okänslig så den avbryter en minnesceremoni för en omkommen person, när inte en tillstymmelse till oroligheter föreligger? En polismakt som är i fullständig avsaknad av empati och respekt för minnet av den omkomne! En polismakt som hela tiden avsiktligt söker konflikt med mc-kulturen iställt föratt öppna för dialog och samtal!

Vidare: "Det svenska rättsväsendet kallar den brottslighet som Hells Angels ägnar sig åt systemhotande, eftersom kriminaliteten syftar till att sätta den rättsliga gången ut spel". Med tanke på att det rent statistiskt föreligger 0,17 % risk för en polisman att bli angripen av en medlem från en mc-klubb är det synnerligen irrelevant att prata om mc-klubbar i samband med systemhot. Det krävs terapeuftiska och psykologiska insatser för de polismän som kan rädas en sådan obefintlig risk. Och frågan är väl om inte urvalet isåfall bör förbättras redan på antagningsstadiet? Så att en mer motståndskaftig och orädd poliskår kan se dagens ljus. Se vidare fakta kring hotbilden mot polisen: http://www.mynewsdesk.com/se/view/pressrelease/den-falska-hotbilden-mot-polisen-aer-ett-symtom-paa-naagot-mycket-sjukare-303047

I artikeln "Från lokal mc-klubb till systemhotande brottslighet" står vidare följande att läsa: "När klubben blir en del av Hells Angels blir de samtidigt del av en världsomspännande organisation, vars specialitet är utpressning, indrivning, narkotikahandel och beskyddarverksamhet". Dessa brott har aldrig varit en del av någon mc-klubbs verksamhet. Enskilda individer har, ett förbluffande litet antal gånger, gjort sig skyldiga till dessa brottsgärningar, men det har aldrig varit brott som gått att leda tillbaka till klubbarna utan varit just privat brottslighet! För att se statistiken över dessa brottstyper: http://www.payback.name/#bikerkriminaliteten

Slutligen vill jag bara säga att den tidigare av Payback svårt kritiserade journalisten Petronella Uebel, se: http://payback-name.blogspot.com/2009/09/att-vara-prospect-eller-hangare-inom.html Denna gången ställer hon faktiskt en kritisk fråga till polisen i form av: "Kan inte polisens storsatsning i helgen betraktas som trakasserier mot den kriminella MC-klubben och dess vänner?" Visserligen är frågan inlindad i benämningen "kriminella mc-klubben" men likväl en framgång och ett bevis för att hon tagit till sig kritiken i det att hon faktiskt frågar om inte polisens satsning kan betraktas som trakasseri? Fortsätt, så Petronella! Det finns kanske hopp för dig än!

Peter Schjerva för ABATE Sverige och Nättidningen Payback

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar