fredag 17 april 2009

Suspekta motiv

Som en kommentar till artikeln: "Krafttag mot grov brottslighet" skrev Payback följande svar:

Media såväl som polisen yttrar ständigt, som om det vore självklart och bevisat, att Hells Angels och Bandidos är kriminella organisationer. Så är inte alls fallet. Det finns ingenting som säger att dessa, eller några andra mc-klubbar, skulle vara kriminella. Det finns inga domstolsutslag som utsäger att klubbarna skulle vara kriminella. Det finns inga oberoende rapporter som säger det. Tvärtom den enda oberoende rapport som någonsin företagits i avsikt att utreda frågan, Brå:s MC-Brott 1999:6, kom istället tills slutsatsen att mc-gängen inte var några kriminella organisationer utan det var enskilda medlemmar som i egen regi tillsammans med någon annan medlem eller tillsammans med personer helt utanför mc-miljön begick brottsliga handlingar. Profiten av brottsligheten tillföll heller aldrig klubben.

Varför fortsätter då tidningar och polis likväl att påstå, utan något som helst fog, att klubbarna är kriminella. I polisens fall är motivbasen lika enkel som egoistisk. De ser om sitt hus. MC-klubbarna är idag vad ryska u-båtar var för marinen på 80-talet. Ett fantasifoster som kunde plockas fram så fort kassan tröt, mer personal eller större och bättre resurser önskades. För tidningarna är skälen två. Ju mer de överdriver och målar upp en bild av skräckinjagande klubbar ju fler tidningar säljer de. Mc-klubbar och deras uppmålade kriminalitet säljer. Det andra skälet är lättja. Det är betydligt mindre arbetskrävande att bara kopiera vad som sägs på presskonferenser alternativt står i pressmeddelanden än att själv undersöka och gräva fram sanningen.

Gå in på nättidningen Paybacks hemsida och läs artikeln "Sanningen om bikerkriminaliteten." Där för första gången den statistiska sanningen rörande bikerkriminaliteten över åren kan ses. Statistiken är hämtad från två statliga, oberoende källor och ger en helt annan bild än den gängse. Läs och chockas över de låga sifforna!
Peter Schjerva/ABATE Sverige/Nättidningen Payback

1 kommentar: