måndag 8 juni 2009

Forskarstöd för mc-gängens reducerande brottseffekt!

Som en Twingly-blogglänkad kommentar till artikeln: "Hells Angels öppnar nytt" http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=113&a=499761 länkade Payback följande artikelkommentar:

Äntligen ett bevis på att journalister tar till sig bikerkulturens faktaredovisningar kring mc-relaterade företeelser och börjar ställa kritiska frågor till polismakten. Heder åt Per Sydvik i detta fallet och för den framställda frågan: "Kan det vara tvärtom - att inbrotten i området blir färre?
Polismannen närmast fnyser åt frågan, kontrar: "som om det öppnats en polisstation?" och tillägger att HA-medlemmar dömts för inbrott."

Som väntat, och vanligt, bemöter inte polismannen frågan med fakta utan svänger snabbt och ledigt ihop en lika föraktfull som svepande anklagelse som egentligen inte säger ett dugg. Det finns säkert fog för att någon HA-medlem, någon gång, fällts för just inbrott. Just nu sitter ju enligt uppgift inte någon medlem i fängelse och det var heller inte detta frågan kretsade kring. Finns det faktiska bevis för att mc-klubbars närvaro i ett visst område rent faktiskt reducerar brootsligheten? Ja: http://www.uppsatser.se/uppsats/2c2f79c234/Effekter av kriminella MC-gäng på brottsfrekvens i Sveriges kommuner 1996-2003 av Joakim Hilldén. Vi har ett flertal gånger, speciellt när det gäller mc-klubbarna i Östergötland, ett flertal gånger i vår hänvisat till just dessa akademiska bevis för saken, och tydligen blir vi lästa!

När det avser risken för hot, trakasserier och korruption vill jag istället hänvisa till artikeln: http://newsmill.se/artikel/2009/04/10/angaende-hotbilden-mot-polisen . Jag skall här bara kort referera några saktillstånd i saken: "Låt oss då gå över och granska siffermaterialet. 3 % uppges ha utsatts för hot, 4 % trakasserier, 1 % för våld samt 7 % för negativ påverkan = Trakasserier, hot, skadegörelse och våld. Vilka är då de grupper som sägs utöva dessa hot? Mc-gäng svarar för 28 % och 70 st; Ungdomsgäng för 26 % eller 66 st och Förortsgäng för 26 % och 66 st. Vilka grupper sätter därefter dessa hot i verket: Förortsgäng svarar för 32% och 9 st, Ungdomsgäng 25 % och 7 st samt Mc-gäng för 21 % eller 6 st. Det kan ju vara intressant att då ta fram den procentuella siffran för hur stor risk det är att drabbas av våld härrörande från just mc-killar. 6 st av 3 494 personer ingående i undersökningen = 0,17 % risk.
Peter Schjerva/ABATE Sverige/Nättidningen Payback

1 kommentar:

  1. om man sätter alla i den inre kretsen i fängelse, vilka är då kvar där ute tror du?
    pappegojorna och försäljarna. jag tillhör den inre kretsen och aktar mej noga.
    070-741 53 32

    SvaraRadera