torsdag 25 juni 2009

Justitieminister Beatrice Ask svarar Nättidningen Payback om kriminaliserande av organisationer!

Justitieminister Beatrice Ask har besvarat Nättidningen Paybacks frågor. Här följer frågor och svar:

Payback: Utefter nedanstående skrivning från Justitiedepartementet har jag två frågor:
1. När avses departementspromemorian läggas fram?
2. Kommer denna promemoria att innehålla ett direkt förslag om att kriminalisera vissa organisationer eller kommer den att föreslå kriminalisering enligt artikel 3.2 i proposition 2007/08:144?

"EU:S RAMBESLUT OM KAMPEN MOT ORGANISERAD BROTTSLIGHET.I oktober 2008 antogs inom EU ett rambeslut om kampen mot organiserad brottslighet.Enligt rambeslutet ska aktivt deltagande i kriminella organisationer kriminaliseras. Det finns också bestämmelser om bl.a. påföljder för brotten och försvårande omständigheter. Rambeslutet ska vara genomfört senast den 11 maj 2010. Under 2009 arbetas en departementspromemoria fram med förslag på hur rambeslutet ska införlivas i svensk lagstiftning."

Justiieministern svarar: (Ju2009/5215/L5):

Rambeslutet om kampen mot organiserad brottslighet
Du har frågat när departementspromemorian om genomförandet av rambeslutet om kampen mot organiserad brottslighet avses läggas fram (fråga 1), samt om den kommer att innehålla förslag om att kriminalisera vissa organisationer eller förslag om kriminalisering enligt artikel 3.2 (fråga 2).

1. Departementspromemorian torde komma att läggas fram under hösten 2009. Den kommer då att finnas tillgänglig på regeringens hemsida.

2. Innan departementspromemorian offentliggjorts kan jag inte svara på vilka förslag och bedömningar som däri görs. Enligt artikel 2 i rambeslutet ställs dock inte krav på kriminalisering av vissa organisationer, utan endast krav på att vissa beteenden som rör en kriminell organisation ska betraktas som brott. Av proposition 2007/08:144, avsnitt 5.2 (s. 11 ff) framgår att regeringen preliminärt gjort bedömningen att rambeslutet ska genomföras i enlighet med art. 2a. När det gäller sanktioner enligt art. 3.1 kräver rambeslutet att de brott som avses i art. 2 kan bestraffas med fängelse i vart fall upp till 2 - 5 år eller med samma maximala fängelsestraff som överenskommelsen avser. I art. 3.2 anges att det faktum att ett brott enligt art. 2 begåtts inom ramen för en kriminell organisation ska få betraktas som en försvårande omständighet. Påföljsfrågorna behandlas kortfattat i avsnitt 5.3 (s. s17 ff ).
Jag hoppas att detta besvarar dina frågor.

Med vänlig hälsning,

Beatrice Ask

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar