söndag 9 augusti 2009

Lasse Wierup, duellutmaningen och anonyma källor!

MC-razzia skrev för en tid sedan förtjänstfullt om att Lasse Wierup såsom svar på mejl hade lagt in ett automatsvar om att han tagit tjänstledigt till 2013. Detta visade sig i veckan alls inte stämma då han gjort en förtida comeback och återigen börjat skymfa mc-klubbarna å det värsta. För på något annat sätt kan inte hans texter tolkas då de aldrig leder någonting i bevis.

Nåväl, över till kommenterandet av hans nyliga yttranden: "Väntat att Stockholmspolisen misstänks" http://www.dn.se/nyheter/sverige/vantat-att-stockholmspolisen-misstanks-1.924688 "En ledande medlem i Hells Angels MC som jag pratat med är en av många som skrutit med att de minsann sitter på exempelvis Rikskriminalens Alcatraz-lista."
Personligen tror jag knappast att någon HA-medlem pratat med Wierup men det är ju med det som med bikerkriminaliteten. Hur bevisar man att det inte existerar kriminella mc-klubbar utan bara enskilda individers kriminalitet? Det går inte då du inte till fullo någonsin kan bevisa någots icke-existens bara någots faktiska vara! Därav är det också väldigt enkelt att föra långtågende systematiska stigmatiseringsprocesser mot misshagliga grupper.

"Domen har starkt symbolvärde" http://ttela.se/start/vanersborg/1.541147
"Enligt Wierups och Larssons kartläggning var den gemensamma nämnaren för mc-gängens medlemmar att de vuxit upp utan pappor.
– Det är väl därför den här typen av hierarkiska organisationer med starka ledare i toppen blir nåt slags ersättning för dem, säger Wierup"

Och vidare: "Övergrepp i rättssak har blivit allt vanligare under den senaste tioårsperioden, det skriver Lasse Wierup och Matti Larsson i Svensk Maffia"

De enda oberoende statistiska rapporter som finns rörande bikerkriminaliten över åren är Brottsförebyggande rådets och Sveriges Radios. De redovisar vad gäller övergrepp i rättssak av mc-klubbar: 6 fall på 12 år =0,5 per år respektive 17 fall på 21 år = 0,81 fall per år. Så, ja det finns et visst underlag för att övergrepp i rättssak faktiskt ökat under de senaste åren men inte för uttalandet att det har blivit allt vanligare. Dessutom är ökningen marginell och uppgår fortfarande inte ens till ett fall per år!! Detta är sanningen bakom detta utfallet!
Källor: http://bra.siteseeker.se/?q=mcbrott+1999%3A6B och
http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=1418325

Wierup har tydligen gått en snabbkurs i avancerad psykologi under sitt knappt halvårslånga uppehåll från DN, då han helt frankt nu utger sig för att vara expert även på psykologi. Ty han bär själv upp en sådan roll som annars vara vikt för professorer och doktorer i psykologi när han så tvärsäkert vågar uttala sig och fälla ett omdöme och en diagnos över vad ett visst förhållande i barndomen spiller över till i vuxenåldern. Starkt jobbat, Wierup under ditt halvårsuppehåll att läsa in en professur i psykologi på denna rekordtid. Går det så snabbt så borde jag själv kanske göra detsamma så jag lika tvärsäkert skulle kunna fälla en dom över vad det innebär för en yngre man att exempelvis bli en nobbad av en tuff och sexig bikerbrud. Att det t ex kan övergå i ett korståg mot allt och alla inom bikervärlden…Annars skulle jag ju kunna använda mig av den ena efter den andra av anonyma proffeorer i psykologi som uttalar detsamma..Skulle inte det kännas rätt, Wierup? För du förkastar väl inte din egen arbetsmetod när andra använder den, eller?

Artikeln: "Polisläcka misstänks ha varnat ekobrottsling" http://www.dn.se/nyheter/sverige/polislacka-misstanks-ha-varnat-ekobrottsling-1.925436 Här begagnar sig Wierup av sitt väl beprövade knep med " Enligt två olika källor", "enligt dn:s källor", "enligt en av dn:s källor"

Jag har tidigare utmanat Wierup på massmedial duell. Se: http://newsmill.se/artikel/2009/03/04/var-gommer-sig-lasse-wierup och http://newsmill.se/artikel/2009/02/25/utmaning-pa-duell
Jag yttrade då bland annat följande: "En utmaning på detta sättet kan självklart bara antagas. Bara en mus bland män låter en utmaning stå oantagen" Inte med ett ord har Wierup berört denna utmaning som fortfarande gäller. Dock begär jag nu att den äger rum på Nättidningen Paybacks sidor då det långa uppehållet kan sägas ha medfört att fördelen av hemmaplan skall övergå till det lag som inte lämnat walk over i första omgången. Kom igen, Wierup. Visa stake och ryggrad!

Nåväl, över till Paybacks kommentar rörande de ovannämnda anonyma källorna: Mannen som är en mus bland män i det han vägrar anta en utmaning på duell, Lasse Wierup, är tillbaka igen. Självklart kunde han i längden inte hålla sig undan rampljuset. Man får ju nämligen inte mycket av den varan hemma i skrivarlyan. Så det var ju bara en tidsfråga innan mannen som byggt sin karriär på att gå över mc-klubbarnas lik skulle vara tillbaka igen. Och inte bara tillbaka på DN utan även tillbaka med att bruka sitt enda vapen – de anonyma källorna. Att bygga upp hela historier kring anonyma uppgiftslämnare som inte ens går att bevisa att de existerar. Hur länge skall denna bluff få fortgå utan att någon synar hans kort? Vi vet alla att tryckfrihetsförordningen ger massmedieredaktioner frihet att hålla sig med anonyma källor och att det är förbjudet att efterforska dessa källor. Men, Wierup har drivit detta in i absurdum. Allt han skriver är rent skrivtekniskt byggt på samma vis, med identiska byggstenar. Med anonyma källor tar slottet Fantasia form och bringar sagofigurer till liv som utför mytiska handlingar. Hur länge skall han få bedriva sitt spel utan att tvingas upp till bevis? Hela den delen i Svensk Maffia som behandlar mc-klubbarna är byggd på anonyma avhoppares utsagor, anonyma polismäns anklagelser samt en lång intervju med en person som bara en tredje part intervjuat och som därför inte ens författarna vet vem personen ifråga är; vilken ställning han haft gentemot de han anklagar eller hur den relationen avslutats; om personen existerar såsom en figur med kunskap i ämnet eller vilka motiv han har för uppgiftslämnadet. Dessa för trovärdigheten helt avgörande fakta vare sig redovisar författarna eller ens förstår det viktiga i att efterforska. Och ingenstans förekommer det heller något resonerande kring att dessa uppgifter måste bedömas utefter de oilka motiv de kan tänkas ha för uppgiftslämnandet och självklart starkt kan ifrågasättas. Nej, med sådan självkritik håller sig inte Wierup då det skulle stå i vägen för hans allt överhängande mål att stigmatisera mc-klubbarna och göra sig till dess upphöjda bödel. Så återigen avkräv honom bevis för sina skriftliga attacker på mc-klubbarna. Syna hans kort och låt honom inte fortsätta bygga sin karriär på oredovisad grund! Se även: http://www.payback.name/20091.htm#Lasse%20Wierup

Peter Schjerva för ABATE Sverige och Nättidningen Payback

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar