söndag 9 augusti 2009

Skall Guilty by association tillåtas bli ett vedertaget begrepp i Sverige?

Som en kommentar till artiklarna: "Polisman medlem i Bandidos stödklubb"
http://sydsvenskan.se/omkretsen/trelleborg/article535381/Polisman-medlem-i-Bandidos-stodklubb.html och "Vår vänskap med Bandidos är nära" http://sydsvenskan.se/omkretsen/trelleborg/article535597/quotVar-vanskap-med-Bandidos-ar-naraquot.html uttalar Payback följande:

I det stora landet USA bedrev senator McCarthy under 50-talet en väldigt uppmärksammad häxjakt på kommunister och folk som på något sätt kände eller kunde knytas till sådana personer. Sverige har fått sin motsvarighet under detta århundradets första decennium, men nu avser det allt och alla som kan knytas till olika utpekade mc-klubbar. Det första vi då bör fråga oss är om "Guilty by association"-begreppet på något vis är straffbelagt samt om det är så lämpligt att använda sig av sådana begrepp.

"– Vår vänskap med Bandidos är nära och det är ingen hemlighet. Vi träffas ofta, umgås och har trevligt, men det gör vi med medlemmar i många mc-klubbar... På träffar med mc-folk brukar det komma medlemmar från många olika klubbar. Så har fallet även varit i Veterans lokal i Anderslöv, där Bandidos bara varit en av många klubbar på plats, uppger Kenneth Clemmensen. Han tycker att uppmärksamheten kring umgänget med Bandidos är överdriven och ger felaktiga signaler.– Det antyds att vi är kriminella bara för att vi dricker kaffe, grillar och kör motorcykel ihop med medlemmar i Bandidos"

"I början av sommaren flyttade mc-klubben Veterans MC in i en gammal mack i Anderslöv. Då avvisade både polis och klubb misstankarna om att det skulle röra sig om ett kriminellt mc-gäng. Efter att medlemmar från Bandidos varit på besök i Anderslöv fick polisen upp ögonen för klubben"

Detta är de meningar som ligger till grund för min kommentar. De säger i ett nötskal vad alltihop handlar om. En klubb träffar en annan klubb, umgås, äter och dricker gott samt kör hoj tillsammans. Ingenting annat eller mera uttalar heller polisen varför just umgänget här är det avgörande och den springande punkten. Således kan vi konstatera att rakt emot Svea rikes lag, som inte har infört ett straffbart Guilty by associationbegrepp, har polis och media i en ohelig symbios, på egen hand infört och gjort ett umgänge massmedialt och underrättelsemässigt straffbart.

Vad vi alla måste fråga oss är om vi verkligen vill införa ett sådant kriminaliserande begrepp endast utefter vem vi umgås med. Vad får det för konsekvenser för framtiden och den vanliga lilla människan? Hur många har inte barn som riskerar att växa upp och bli medlemmar eller bara umgås med
t ex grupper som AFA, som ju är en annan av SÄPO stigmatiserad om inte kriminaliserad gruppering? Vill ni då såsom föräldrar, med anknytning till ert eget barn, bli betraktad som massmedialt fredlös utan vare sig rättighet eller möjlighet till upprättelse? För detta är ett fullt tänkbart scenario av att vi idag tillåter sådant drabba olika mc-klubbar bara för att de umgås på olika vis med andra klubbar. Och, är inte detta ett scenario ni tycker är rättfärdigt och värdigt ett uppgivet demokratiskt samhälle bör ni göra gemensam sak med bikervärlden och med kraft stå upp för var och ens rätt att umgås och ha samröre med vem och vilka som helst, så länge man inte själv begår kriminella handlingar. För det är här och nu kampen står. Tillåter vi det sker när det gäller mc-klubbar så är det redan ett vedertaget begrepp och handlingssätt som cementerats och blivit hart när omöjligt att bekriga.

Vad sedan gäller det direkta umgänget med ett "kriminellt mc-gäng" har Sveriges regering, på inrådan av bland annat advokatsamfundet, avsagt sig möjligheten till en legaldefinition av vad som är "kriminella gäng" vilket också i praktiken omöjliggjort för varje anständig instans att rikta sådana beskyllningar mot vare sig mc-klubbar eller annan organisation som inte själva deklarerar motsatsen. Ty vare sig polis eller media har rätten att sätta sig över vad regeringen uttalat då de både lyder under Sveriges lag och dess verkställande organ, riksdag och regering!

Se vidare: http://www.payback.name/20091.htm#Konsekvenser och http://www.payback.name/#bikerkriminaliteten Dessa båda länkar ger dels källhänvisning till dokument rörande legaldefinition av kriminell organisation och dels bevis för att den i artiklarna utpekade mc-klubben Bandidos inte är en kriminell organisation utan såsom alla organisationer, verksamma inom vilka områden som, har enskilda individer som begår brott men att det inte sker i organisationens regi och där inte heller organisationen får del av profiten.

Peter Schjerva för ABATE Sverige och Nättidningen Payback

1 kommentar: