fredag 28 augusti 2009

Tänk att Sveriges Radio kan lyckas göra två grova misstag på 5 rader!

En liten fundering kring artikeln: "Hells Angels-medlem sov med laddat gevär" http://svt.se/2.33782/1.1669495/hells_angels-medlem_sov_med_laddat_gevar?lid=puff_1669495

Att svensk journalistik är "fantastisk" vet ju vi bikers sedan länge. Men att Sveriges Radio i en liten blänkare på 5 rader + rubrik ändå lyckas klämma in både en uppenbart usel syftning och ett direkt faktafel i rubriken som de själva dessutom dementerar längre ner i brödtexten är närmast otroligt. Det har länge krävts 5,0, eller högsta betyg i alla ämnen, för att komma in på journalistlinjerna. Hur lyckas då till synes studiebegåvade personer så kapitalt föröda all form av bildning under utbildningstiden? Eller sker det någon sorts kunskapsavprogrammering eller rent av systematisk idiotisering under journalistutbildningen? För något händer uppenbart medan utbildningen pågår..

I ovanstående relaterade artikel har SVT satt rubriken "Hells Angels-medlem sov med laddat gevär"!? Tidelag (sex med djur) är förbjudet enligt svensk lag men tydligen då inte sex med vapen, utefter syftningen i rubriken. Vad kallas det då? Kan det till exempel vara frågan om ett Coltjobb, en sorts förtäckt blowjob?

Nästa rad består av texten "En tidigare medlem i MC-gänget Hells Angels". Nog måste man väl ha intelligensbefriats för att ha två sådana meningar efter varandra. Sker det aldrig någon som helst form av korrekturläsning på Svensk Television? Eller är det lika uselt beställt med läskunnigheten som skrivkunnigheten? Jag bara undrar. För om man i två efter varandra följande meningar kan använda sig av först medlem och sen tidigare medlem måste det ju vara någonting som är fundamentalt fel!

För det kan väöl aldrig vara så istället att journalisterna i Sverige är illvilliga? Att de är norty, norty, norty? Det kan väl inte vara så att rubriken bara sätts för att många bara läser rubrikerna och då får med sig i bagaget att en Hells Angelsmedlem begått ett brott, när det i själva verket, vilket också då framgår längre ner i texten, är frågan om en före detta medlem. En handling som därför aldrig skulle kopplats ihop med HA alls. Där klubbens namn aldrig skulle förekommit i artikeln. För när läste vi en rubrik lydnade "48 årig scout fast för barnsex" för att sen få oss till livs lite längre ner i texten att personen en gång var medlem i Unga Örnars soutförening? För det hade faktiskt varit lika sant som ovanstående misstänkliggörande och smutskastande artikel!

Ja, det är de enda alternativ som kan ges för denna typ av skrivelser. Antingen styrs journalsitkåren av illvillighet gentemot bikerkulturen eller har de utsatts för systematisk idiotisering under studietiden. Vilket tror ni det är?

Peter Schjerva för ABATE Sverige och Nättidningen Payback

1 kommentar:

  1. för länge sedan när kärleken var ren och sann 1970 talet,så räddade en kille mej, han hade en motorcykel.
    De tog honom och jag blev lämnad ensam kvar.
    fosterfamiljen vägrade ge mej kärlek, alla som var ansvariga över mej vägrade ge mej kärlek.
    så det var den endaste gången som jag blev älskad,det var med honom, Efter det fick jag det jevligt kallt.
    när jag var i kyrkan fick jag den förunderliga
    insikten och kunskapen att kyrkan ratade sexualiteten,vilket fick mej att gå ur kyrkan.
    I fosterfamiljen som var religiös ratade man sexualliteten,de båda föräldrarna var aldrig tillsammans.i det hemmet var det jevligt kallt
    En dag så hörde jag ett samtal som lät så här:
    vi skulle inte separerat dem.
    nej, det skulle vi inte, svarade han.
    För då skulle dom dött tillsammans, svarade hon.

    SvaraRadera