söndag 1 mars 2009

Alla skall vara och behandlas lika inför lagen!

Såsom svar på inlägg från"Rättsråttan" http://rattsrattan.wordpress.com/2009/01/11/gangen-tar-over-sverige/#comment-256skrev Payback följande:

För det första: Ingen har påstått att inte bikers skall dömas efter samma mallar som alla andra. Det är ju just det vi pläderar för.Lika behandling inför lagen oavsett tillhörighet. I detta mitt resonemang ligger dock att bikers inte heller skall dömas hårdare än andra för samma utförda brott. Det vill säga att s.k. tillhörighet till en kriminell organisation inte skall rendera hårdare straff för ett inbrott än vad ex.vis Jesper Svensson får.

Polisen har laglig rätt att kontrollera individer som kan misstänkas begå brott, skriver du.Du undviker därmed sakfrågan. Hur många gånger på en dag anser du då att polisen skall ha rätt att kontrollera samma persons blod- eller urinstatus?Var går i din mening gränsen för trakasserier? Eller menar du i själva verket att polisen aldrig kan göra sig skyldig till övertramp i dessa ärenden oavsett hur många gånger de kontrollerar samma individer? Skall vi införa ett Stasi-samhället, med dess fulla kontrollmöjligheter av misshagliga medborgare? Är det ett sådant samhällssystem du understödjer? Jag ber dig göra ett litet experiment härvidlag. Ring om en lokal mc-klubb och be att få följa med klubben till en fest exempelvis hos Hells Angels eller Bandidos. När ni kommer till festen kommer du att utsättas för något eller flera av följande åtgärder: registrering, fotografering, filmning, kroppsvisitation, blodprov, urinprov m.fl. Detta drabbar nämligen alla oavsett tillhörighet. Vilket brott har du då gjort dig skyldig till? Anser du fortfarande inte att det utgör trakassering då du utsätts för dessa åtgärder bara för att du vill delta i en fest eller arrangemang?

En annan sak som nyligen aktualiserats:Anser du det vara korrekt och ingå i polisiär verksamhet att, såsom nyligen gjordes i Västerås, stoppa unga kvinnor på in- och utväg till efterfest hos en mc-klubb för att påtala att klubben tillhör den organiserade brottsligheten?

Vidare, det är för mig verkligen inte obekant vilket rykte de klubbar har som kallas kriminella. Det är ju just av den anledningen jag skriver och försöker upplysa en desinformerad allmänhet.
I Sverige har vi en grundlagsskyddad föreningsfrihet. Detta innebär i förlängningen att ingen skall vara stämplad eller behandlas särskilt bara på grund av sin tillhörighet till en viss förening. Då det är en grundlag borde den också försvaras och respekteras, speciellt av alla som jobbar med juridik eller har sin bäring från rättsapparaten. Att bara ifrågasätta och i förväg misstänkliggöra individer uteslutande på grund av ett medlemsskap i en förening påvisar ju att bikers inte har samma förutsättningar till rättvisa domslut, då rättsrepresentanter i förväg förutsätter deras skuld. Jag vill här hänvisa till Europakonventionen artikel 6.1 Var och en skall, vid prövningen av hans civila rättigheter och skyldigheter eller av en anklagelse mot honom för brott, vara berättigad till en rättvis och offentlig rättegång... och samma konventions artikel 6.2 Var och en som blivit anklagad för brott skall betraktas som oskyldig till dess hans skuld lagligen fastställts. Skall inte du som arbetar inom rättsväsendet vara skyldig att respektera dessa grundläggande rättigheter samt även tro på och argumentera för dessa?

Till sist vill jag bara återigen kommentera begreppet ”att stå utanför samhället”. Detta förutsätter inte såsom du antar att man ställer sig över lagen. Jag har pläderat i denna sak tidigare i blogginläggen här. Jag vill nu bara göra dig frågan: Vi har religiösa sekter och munk- och nunneordnar som står helt utanför samhället och i vissa fall saknar all form av kontakt med yttervärlden och dess befolkning. Följande ditt resonemang ,att man med automatik om man väljer att stå utanför samhället också är kriminell, skulle även dessa då räknas som kriminella och förtjäna förföljelse och trakasseras. Av detta följer att ingen skall förföljas eller trakasseras på grund av att man väljer att stå utanför eller leva vid sidan av ett samhälle. Enskilda individer som begår brottsliga handlingar, skall för givna brott åtalas, men ingen skall behöva förföljas i förväg eller på grund av ren tillhörighet till vad det än må vara!

Och denna gång vill jag att du faktiskt svarar på mina ställda frågor och inte gömmer dig bakom enkla, allmänna argument!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar