lördag 28 mars 2009

Per Lindelöw och Thomas Möller

Som svar på artikeln: http://www.medievarlden.se/arbete-a-metoder/grav09/9176-per-lindeloew-haller-oegonen-pa-hells-angels- skrev Payback följande svar och publicerade på: http://www.second-opinion.se/so/view/290

”Per Lindelöw kartlägger Hells Angels”. Thomas Möller, som är/var storpamp i Hells Angel, får vara seminariets modell. ”Allt vad som händer runt honom är intressant.” ”– Mitt syfte är inte att jäklas med Thomas Möller, bara att hålla reda på vad som händer. Jag bestämde mig från början som journalist att inte gå någons ärenden, utan bestämma själv, säger frilansande kriminalreportern på Kvällsposten Per Lindelöw.” Så börjar en artikel i Medievärlden där Per Lindelöw utmålar sig själv som en oberoende, grävande journalist som går sina egna vägar och inte låter någon påverka hans arbetes inriktning och förhållningssätt.

Är detta då med sanningen överensstämmande? Går man in på Kvällspostens hemsida och slår på Per Lindelöw+Hells Angles t.ex får man en resultat på olika artiklar i ämnet löpande långt bakåt i tiden. Men, och det är kärnan för att granska om Lindelöws svansföring är oberoende och icke styrd av populistiska strömningar eller direktiv uppifrån, är det frågan om en objektiv granskning som kontrollerar om fakta håller måttet ifrån alla parter och synvinklar?Tyvärr, är fallet inte så. Det är en högst ensidig rapportering utifrån den norm rörande s.k. kriminella mc-gäng som bestämts uppifrån. Från polisen, massmedia och politkerna. Ingenstans går det att hitta belägg för en grävande journalistik som syftar till att ta reda på reela fakta kring mc-kriminaliteten. Är den verklig eller bara en massmedialt uppblåst myt i avsikt att sälja fler lösnummer? En bluff, bara initierad av polisens önskan att erhålla större resurser i sitt arbete? (För att se den verkliga, objektiva sanningen kring denna frågan: Gå in och granska nättidningen Paybacks artikel ”Sanningen om bikerkriminaliteten”)

Per Lindelöw är inte oberoende! Hans svansföring må vara aldrig så hög men han är ändå bara en sedvanlig, tämjd sällskaps- och knähund som framvandrar sina dagar trippande runt med husses koppel runt halsen. Hans journalistik och arbete skiljer sig inte från någon annans arbete vars uppgift är att skriva och beskriva mc-kulturen. Den är i lika grad vinklad och subjektiv som alla andras i hans bransch. Ingenstans har Lindelöw försökt gå till botten och ta reda på sanningen i ämnet.

Och visst är syftet att jävlas med Thomas Möller. Allt annat är bara kvalificerat skitsnack! Allt detta plötsliga skrivandet om Thomas Möller har initierats av att Thomas Möller förvägras fortsatt rätt till sjukersättning på grund av uppgivet odeklarerade inkomster och kapital.

Fakta i målet är att Thomas Möller har ett giltigt sjukintyg som myndigheterna trots idoga försök inte lyckats ogiltigförklara. Således har Möller otvivelaktigt en ryggskada som renderar honom rätt till sjukersättning! Det var det första. Vad övriga anklagelsepunkter gäller är Möller oskyldig tills hans skuld bevisats. I detta, som i alla andra rättsliga fall, är det upp till åklagaren att framlägga bevis som "bortom rimligt tvivel" bevisar att Möller i Sydafrika förtjänat antingen odeklarerade pengar eller innehaft odeklarerat kapital för egen räkning.

Kan inte åklagaren bevisa att så är fallet är Möller också oskyldig till dessa anklagelser. Och viktigast, fram till en eventuell framtida dom, har media, myndigheter och privatpersoner att utgå ifrån att Thomas Möller är oskyldig och omedelbart stoppa det pågående mediadrevet! Ty ingen har rätt att bedriva massmedial lynchning och att föregripa rättskipningen då det i så fall också, på grund av den stora uppmärksamheten kring fallet, är att betrakta såsom otillåten påverkan på rättssystemet. I samma mån som mc-kulturen, ett flertal gånger har anklagats för att utföra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar