lördag 21 mars 2009

Svar till polisen!

Som svar på kommentar ifrån högsta polisledningen http://newsmill.se/artikel/2009/03/21/svar-till-mats-kirestam-ansvarig-regeringsuppdraget-om-mobilisering-mot-grov-orga skrev Payback följande:

Svar till Mats Kirestam, ansvarig för regeringsuppdraget om mobilisering mot grov organiserad brottslighet

"Peter Schjerva ondgör sig över att Polisen redogör för sina kostnader i samband regeringsuppdraget mot den grova organiserade brottsligheten. Att merkostnader uppstår när en ny och stor satsning ska genomföras är knappast en överraskning. Om detta har vi en kontinuerlig dialog med regeringen och vi har, i vår ekonomiska prognos till regeringen, äskat pengar till satsningen.
Vi redovisar alltså öppet vår syn på det ekonomiska behovet. Till regeringen i formell begäran och till media när vi får frågan. Att då påstå att Polisen ljuger är helt enkelt att vara ute i ogjort väder.För övrigt kan jag bara med höjt ögonbryn notera att Schjerva inte vill se att kriminalitet är en integrerad del av vissa Mc-klubbars varumärke och kärnverksamhet. Hans beskrivningen ligger lång ifrån den verklighet som vi poliser verkar i.Mats KirestamLänspolismästare i Sörmland och ansvarig för regeringsuppdragets genomförande"

Svar: Jag ondgör mig alls icke över att polisen redovisar sina merkostnader. Det är väldigt positivt om det skulle innebära en ökad öppenhet ifrån polisens sida vad gäller alla former av kostnader inte bara sina egna. Ifrån bikerkulturens sida har vi länge sökt svar på de totala kostnaderna på riksbasis vad gäller alla former av övervakning, spaning, underrättelseverksamhet, användande av tvångsmedel, razzior, bevakningskostnader gällande fester och evenemang mc-klubbars regi. Jag förutsätter att er nya öppenhet även avser dessa kostnader som äger det största allmänintresse då de vid publicering för första gången kan ställas mot t.ex. de av polisen redovisade resultaten, vad gäller olika tvångsåtgärder m.m. och därmed noggrant granskas av kriminologer varvid alla kan få en total överblick över vidtagna åtgärder kontra utfallet.

Det är alltså inte kostnadsredovisningen jag vänder mig emot. Jag hävdar, vilket också går att kontrollera sanningshalten i då jag uppgivit dels datumet för regeringens pressmeddelande och även länk till ett regeringsuttalande i frågan, att polisväsendet redan vid uppstarten av den s.k. mobiliseringen mot grov organiserad brottslighet fick reda på att den resursförstärkning som polisen tilldelades vid beslutet om 4 000 extra polisanställda också skulle täcka insatserna mot organiserad brottslighet. Att då, såsom Rikspolischefen, gå ut och säga att polisen fortfarande inte fått några pengar till upprättandet av aktionsgrupper mot den s.k. organiserade brottsligheten, kan jag inte se som något annat än en lögn. Varför? Jo, för det första var polisen redan från början medveten om de ekonomiska ramarna vad gäller mobiliseringen och då gäller för polisen såsom för vilket företag, organisation eller privatperson som helst att prioritera och rätta munnen efter matsäcken. Detta är ju inte minst viktigt i dagens allmänna ekonomiska krissituation.

För det andra, och viktigaste, att såsom rikspolischefen säga att polisen "fortfarande inte fått några pengar av regeringen" är både en lögn; ett fall av klart vilseledande information samt ett sätt att utnyttja ställning och situationen i det att allmänheten knappast är medvetna om de exakta förhållandena kring finansieringen av ovanstående nämnda mobilisering och journalister aldrig bemödar sig om att gräva fram fakta till förmån för ex.vis mc-klubbar, som är en av de utpekade målen för mobiliseringen, eller till nackdel för polisväsendet. Slutsats: Avsikten från regeringens sida har bevisligen aldrig varit att tilldela några pengar för mobiliseringen och att då uttala att polisen fortfarande inte fått några pengar kan jag därför inte se som något annat än lögn.

Att polisen därefter anser sig behöva extra medel; berömvärt öppet redovisar detta behov i reda siffror; samt äskar extra resurser och i den frågan för en dialog med regeringen är en annan sak som inte kan ursäkta den rena lögnen.

Rikskriminalpolisens underrättelsetjänst har vid ett flertal tillfällen i egna rapporter uttalat att mc-klubbarna inte är några kriminella organisationer utan att det är enskilda medlemmar, som ensamma eller tillsammans med någon annan medlem, eller med personer helt utanför mc-miljön står för kriminaliteten och att resultatet av denna kriminalitet aldrig tillfaller klubben. Brå har i den enda objektiva utredning som företagits i Sverige, MC-Brott 1999:6, kommit fram till samma slutsats. Ingen inom bikerkulturen har heller förnekat att det finns kriminella element i olika klubbar. Det vi vänder oss emot är att klubbarna stämplas kriminella då all kriminalitet inom miljön är enskilda individers kriminalitet. Gå in på nättidningen Payback och ta del av artikeln "Sanningen om bikerkriminaliteten" där jag sammanställt fakta utifrån två oberoende, statliga undersökningar (Sveriges Radio och Brottsförebyggande Rådet). Detta är oomtivistliga fakta och siffror som dels ger en helt annan bild än den som tidigare framkommit i massmedia eller omtalats av polisen, och dels bevisar just att kriminalitet inte är en integrerad del av vissa Mc-klubbars varumärke och kärnverksamhet.

Till sist vill jag bara säga att jag hoppas att Mats Kirestams kommentar är en del av ett nytt synsätt från polisens sida att faktiskt vilja diskutera mc-klubbs frågor med bikerkulturen och dess olika företrädare. De låsta positioner som fått råda under femton års tid är därmed förhoppningsvis slut och kan övergå in i en ny era av, om inte samförstånd, så åtminstone en kontinuerligt pågående och sansad dialog kring mc-frågor.
---------------------------------------------------------
Detta kan sägas vara ytterligare ett genombrott för bikerkulturen då polisen äntligen tar debatten och går oss i svaromål.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar